خطرناکترین گونه های ساکن آمازون را بهتر بشناسید (قسمت دوم)

به گزارش سارا نوشت، جنگل های بارانی آمازون زیستگاه مناسبی برای گونه های مختلف جانوری است. هرچند در این میان شماری از خطرناک ترین گونه ها نیز در آمازون سکونت دارند.

خطرناکترین گونه های ساکن آمازون را بهتر بشناسید (قسمت دوم)

جنگل های بارانی آمازون یکی از برترین زیست بوم های دنیا است که زیستگاه بسیاری از گونه های گیاهی و جانوری شناخته شده است. هرچند شاید هنوز تمامی گونه های ساکن آمازون برای بشر شناخته شده نباشند، اما دست کم می دانیم که این گستره سبزرنگ و شگفت انگیز شماری از مخلوقات خطرناک و در عین حال ترسناک این سیاره را در خود پناه داده است. موجوداتی که بسیاری از آنها به خاطر جثه و میزان قابل توجه و خصوصیات ظاهری متفاوت و شگفت انگیزشان به معروفیت رسیده اند.

تصور کنید که در میان طبیعت گردی و گشت و گذار مهیج خود به سبک سافاری در جنگل های آمازون به یک تمساح سیاه آمریکایی برخورد کنید، از چنگال های قدرتمند عقاب هارپی فرار نموده و در مقابل یکی از بزرگترین مارهای ساکن این کره قرار بگیرید! به نظر می رسد این سافاری دقیقا همان سفر ماجراجویانه است که بسیاری در جستجوی تجربه آن هستند. جستجوی ناشناخته ها در دنیایی که خود هنوز آنگونه که باید و شاید شناخته نشده است!

اگر قصد شما از سافاری تجربه حضور در طبیعت و کنار حیوانات و دیدنی آنها در زیستگاه طبیعی شان باشد، قطعا کشورهای آمریکای جنوبی و جاذبه های معروف گردشگری آنها همانند جنگل های بارانی و رودخانه آمازون برترین مقصد خواهند بود. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا شما را با تعداد دیگری از موجودات خطرناک ساکن این جنگل آشنا کنیم.

آناکوندا سبز (Green Anaconda Snake)

آمازون محل زندگی شماری از مارهای بسیار ترسناک و البته خطرناک زمین است. از افعی گودال بسیار سمی گرفته تا مارهای زنگی آمریکای جنوبی. اما در این میان شاید هیچکدام بیش از مار بزرگ الجثه آناکوندا ترس به دل بیننده نیندازد.

این گونه مار ممکن است تا 9 متر طول داشته باشد و بزرگترین مار دنیا است. خبر خوب اینکه این مار سمی نیست، اما این به معنای بی آزار بودن آناکوندا نیست. این مار غول پیکر می تواند به سادگی و به یاری قدرت عضلات خود شکارش را کشته و آن را درسته ببلعد و در این میان میزان طعمه، هیچ تغییر خاصی ایجاد نمی نماید.

آناکوندا در رودخانه آمازون صبورانه انتظار کشیده و منتظر شکار خود می مانند و در این میان هیچ چیز از گزند آنها در امان نیست، تمساح سیاه، جگوار، لاکپشت، خوک وحشی، آهو و حتی انسان. هرچه طعمه بزرگ تر باشد، نوبت شکار بعدی دیرتر فرا می رسد، به طوری که مار گاهی چندین ماه میلی به شکار مجدد ندارد!

تمساح سیاه آمریکایی (Black Caimans)

تمساح سیاه معینا ظاهری ترسناک دارد. بدن این خزنده غول پیکر با رنگ سیاه یا الگوهای خاکستری پوشیده شده و دارای چشمانی قرمزی است که ناگهان در سطح آب ظاهر شده و در سکوت به قربانی خود زل می زنند. این نوع تمساح تنها در آب های شیرین آمریکای جنوبی یافت می گردد. یکی از بزرگترین خزندگان روی زمین که از میزان چشمگیر خود برای نگهداشتن شکار در زیر آب استفاده می نماید، تا وقتی که جانور بیچاره غرق گردد. سپس تمساح مخوف ما با استفاده از آرواره های بزرگ و دندان های تیزش لاشه شکار را پاره پاره نموده و می خورد. رژیم غذایی آنها اغلب شامل انواع ماهی تازه، لاکپشت و حتی پرندگان است، اما ممکن است گاهی برای تغییر ذائقه به سراغ پستانداران کوچک هم بفرایند.

کیمن های سیاه ممکن است در صورت احساس خطر حتی به انسان هم حمله نمایند، هرچند که آنها بیشتر ترجیح می دهند تا حد امکان از نوع بشر فاصله بگیرند. در واقع انسان ها با شکار بی رویه این تمساح برای پوست و گوشت شان، نسل آنها را در معرض خطر انقراض قرار داده است.

پیرانا شکم قرمز (Red-bellied Piranha)

اگر از دیدنی فیلم ترسناک لذت می برید، قطعا نام پیرانا به گوش تان خورده است، ماهی مخوف که عطشی سیری ناپذیر برای دریدن و پاره کردن دارد. پیرانا اما مخلوق فیلم های ترسناک نیست. کافی است سری به آمازون بزنید تا با این ماهی گوشتخوار از نزدیک آشنا شوید.

داستان های بسیاری در خصوص پستانداران و حتی انسان هایی بر سر زبان هاست که زنده زنده به وسیله پیراناها خورده شدند. صرفنظر از راست و دروغ بودن این داستان ها، می دانیم که دهان پیرانا با دندان های سه گوش و بسیار تیزی مجهز شده که به راحتی گوشت و استخوان را پاره می نمایند. اما برخلاف آنچه دنیای تفریح سازی هالیوود به ما نشان می دهد، پیرانا اغلب از ماهی، گیاهان و انواع حشرات مرده یا در حال مرگ تغذیه می نماید. در واقع آنها بسیار بیگناه تر از چیزی هستند که به نظر می رسند!

بهتر است بدانید می توان آسوده خاطر و بدون ترس از حمله های ناگهانی پیرانا تن به آب های لیمویی رنگ رودخانه آمازون سپرد. ممکن است در نهایت تنها نیشگونی نه چندان دردناک روی انگشت های خود احساس کنید، اما مسلما خبری از تکه تکه شدن نیست!. از طرف دیگر ظاهرا گوشت این ماهی بسیار لذیذ است و معمولا کشتی های کروز آمازون شانس امتحان کردن آنها را در اختیار مسافران قرار می دهند.

جگوار (Jaguar)

جگوار (پلنگ خال دار آمریکایی) بزرگترین گربه ساکن آمریکای جنوبی است که به علت فعالیت های مخرب گله داران و شکارچیان اکنون بیشتر در بخش های دورافتاده این قاره همانند جنگل های آمازون یافت می گردد. این گونه به خاطر نقاط سیاه یا نارنجی رنگ پوستش از سوی مردم بومی جگوار نامیده شد. جگوار همانند دیگر گربه سانان گوشتخوار است و رژیم غذاییش شامل حیوانات کوچک یا بزرگ جثه تر از خود است.

آنها واهمه ای از آب نداشته و در عین حال شناگرانی ماهر هستند، این امر باعث شده حتی گاهی به شکار لاک پشت، ماهی و سوسمار نیز بپردازند. ویژگی مثبت آنها شیوه شکارشان است، بدین صورت که آنها از نقاط کور به حیوانات حمله نموده و آنها را با یاری آرواره های قدرتمندشان از پای در می آورند.

این گربه بزرگ مخلوقی منزوی است و در تنهایی زندگی می نماید. جگوارها با استفاده از ادرار قلمروی خود را نشانه گذاری می نمایند تا از روبرو شدن با دیگر جگوارها تا حد امکان پرهیز نمایند. آنها حتی ترجیح می دهند شکار خود را جایی دور از بقیه و در تنهایی بخورند، سپس دوباره از درخت بالا رفته و در انتظار طعمه بعدی به انتظار بنشینند.

عقاب هارپی (Harpy eagle)

هارپی از موجودات ترسناک اساطیری است که دارای سر انسان و بدنی پرنده مانند بوده است. با این حساب باید از عقاب هارپی ترسید که نام یکی از مخلوقات مخوف اسطوره ای با چنگال هایی بلند و وحشتناک را یدک می کشد.

این پرنده در شمار بزرگ ترین شکارچیان جنگل های آمازون قرار ندارد، اما به لطف داشتن چنگال های بلند خود که بی شباهت به چنگال خرس های گریزلی است، به راحتی قادر به بلند کردن یک کودک است. به همین دلیل شاید بسیاری ترجیح دهند تا حد ممکن از این پرنده ترسناک دور بمانند. این پرنده بزرگ جثه گاهی تا 95 سانتیمتر طول داشته و آشیانه ای بسیار بزرگ و چشمگیر دارد.

عقاب هارپی دارای مجموعه ای از توانایی های متعدد است که مناسب محل سکونتش بوده و آن را به یک شکارچی کارآمد و زبردست تبدیل نموده است. به جز چنگال های بلند و قدرتمند، عقاب هارپی گردنی منعطف دارد که به راحتی به سمت بالا و پایین حرکت می نماید و در عین حال این پرنده می تواند در زاویه نود درجه پرواز کند و به راحتی علیرغم جثه بزرگش در بخش های پایینی جنگل حرکت کند. چنگال بزرگ عقاب به سادگی استخوان و جمجمه شکار را از هم دریده و در عین حال به پرنده امکان می دهد شکارهای بزرگی همانند تنبل یا میمون را از زمین بلند نموده و به همراه ببرد.

بوآی درختی آمازون (Amazon Tree Boas)

اگرچه مار بوآی درختی ساکن جنگل های آمازون خزنده ای سمی نیست، اما قطعا نمی توان آنها را بی خطر دانست. این مار جالب توجه با استفاده از دندان های خود شکار را محکم نگه داشته و در عین حال با پیچیدن و چنبره زدن به دور آن و فشردن ماهیچه های قدرتمند بدنش، جانور را کشته و سپس غذای حاضر و آماده خود را می بلعد.

آنها را اغلب آویزان از شاخه های درختان مشاهده می کنید، در نتیجه بیشتر موجودات ساکن این بخش از جنگل های آمازون طعمه این مار می شوند. رژیم غذایی مار بوآ معمولا شامل پرندگان، مارمولک و انواع پستانداران کوچک است. از سوی دیگر از آنجایی که این گونه مار سمی نبوده و میزان آنها چندان بزرگ نیست (در حدود یک و نیم متر)، عده ای از مار بوآ در خانه خود مراقبت نموده و به چشم حیوان خانگی به آن گاه می نمایند. بد نیست بدانید علیرغم این خصوصیات، مارهای بوآ قطعا موجوداتی خطرناک هستند و جای آنها در خانه نیست.

عنکبوت تارانتولا (Tarantulas)

آمازون را باید زیستگاه مناسب هزاران گونه از عنکبوت ها دانست، بنابراین شاید آن دسته از افراد گریزان از این بندپای ترسناک ترجیح دهند گشت و گذار سافاری خود را در جای دیگر سپری نمایند. جنگل های آمازون بعلاوه سکونت گاه بزرگ ترین گونه عنبکوت دنیا موسوم به تارانتولا است که تنوع بسیاری دارد. اگرچه آنها اغلب برای انسان بی خطر هستند، اما میزان و بدن پوشیده از کرک و موی آنها باعث شده تا به عنوان یکی از ترسناک ترین موجودات ساکن آمازون شناخته شوند. به ویژه اگر به پاهای بلند آنها توجه کنیم که گاهی تا سی سانتیمتر طول دارد.

تارانتولاها موجوداتی گوشتخوار هستند و ممکن است به شکار انواع قورباغه، حشرات، مارمولک، پرندگان و حتی دیگر گونه های عنکبوت بپردازند. آنها با وارد کردن سمی مهلک به بدن قربانی، اندام های داخلی را حل نموده و مایع حاصل را مصرف می نمایند. اگرچه گاهی این عنکبوت انسان را نیش زده، اما بیشتر به عنوان موجودی بی آزار شناخته می گردد، به همین دلیل بسیاری از مردم شجاع از این عنکبوت غول آسا به عنوان حیوان خانگی نگهداری می نمایند!

خفاش های خون آشام (Vampire Bats)

برخلاف بسیاری دیگر از گونه های خفاش که بیشتر از انواع میوه تغذیه می نمایند، این گونه به خصوص علاقه ای خاص به خون دارد. در واقع آنها تمام نیازهای غذایی خود را از خون قربانیان تأمین می نمایند.

آنها همانند دیگر گونه های خفاش شب زی بوده و شب هنگام به شکار می فرایند. حیوانات غرق در خواب و گاهی انسان برترین منبع برای تأمین خون مورد نیاز این خفاش هستند! البته خوشبختانه آنها آنقدر خون نمی نوشند تا قربانی به خاطر از دست دادن خون جان خود را از دست دهد. اما از آنجایی که دهان آنها دارای انواع مختلفی از باکتری های بیماری زا است، گاز آنها می تواند باعث انتشار بیماری و حتی عفونت گردد.

اگر حین سافاری ماجراجویانه در جنگل های آمازون، شب هنگام خود را در قلمروی خفاش های خون آشام یافتید، در جستجوی آنها به آسمان نگاه نکنید. چرا که این نوع خفاش در حقیقت از راه خزیدن روی زمین خود را به قربانی نزدیک می نماید. بینی آنها مجهز به سنسورهای تشخیص گرما است که می توانند حضور موجودات خون گرم را در تاریکی شب شناسایی کند. به محض آنکه آنها موقعیت قربانی را معین گردد، خفاش خود را به او رسانده و دندان های تیزش را در بدن قربانی فرو نموده با استفاده از زبانش، خون جاری شده را می لیسد. آب دهان خفاش برای پرهیز از لخته شدن خون دارای مواد ضد انعقاد است، در عین حال در بزاق خفاش ماده بی حس نماینده ای هم وجود دارد که از بیدار شدن قربانی بی خبر از همه جا جلوگیری می نماید. پس بهتر است مسافران حین خوابیدن در فضای باز، مراقب خفاش های خون آشام باشند.

سمورهای غول پیکر (Giant Otters)

سمورهای غول پیکر ساکن آمازون نام خود را مدیون جثه بزرگ و قابل توجه خود هستند، به طوری که گاهی طول آنها به 1.7 متر هم می رسد. ویژگی های همانند پره دار بودن پا و نیز بسته شدن سوراخ های بینی به این جانور یاری نموده تا یکی از برترین شناگران حال حاضر رودخانه آمازون بوده و با استفاده از دم عضلانی و قدرتمند خود، استعداد بی نظیرش در شنا را به رخ دیگران بکشد.

این سمورهای غول پیکر گوشت خوار هستند، عمده خوراک آنها را ماهی تشکیل می دهد، اما گاهی از مار و انواع خرچنگ هم تغذیه می نمایند. واضح است که این جثه بزرگ به غذای زیادی نیز نیاز دارد، به همین دلیل آنها در مواقع ضروری گاهی تا 3 کیلوگرم هم غذا می خورند که البته این امر بسته به جثه جانور فرق دارد. سمورهای آبی در نگاه اول موجوداتی بیشتر بانمک و دوست داشتنی هستند تا ترسناک و کشنده، اما بد نیست بدانید آنها واقعا می توانند یکی از ماشین های کشتار رودخانه آمازون باشند. قدرت اصلی آنها البته به جز میزان جالب توجه و بزرگ، در زندگی گروهی خلاصه شده است. آنها شکارچیانی ماهر هستند که به صورت گروهی (گروه معمولا بین دو تا 20 عضو دارد) شکار می نمایند و در این حالت حتی از عهده شکار دیگر شکارچیان بزرگ این منطقه همانند سوسمار و آناکوندا هم برآیند. همین خصوصیت باعث شده تا مردم بومی از این سمورهای غول پیکر با عنوان گرگ های رودخانه یاد نمایند.

پلنگ راه راه آمریکایی (Ocelots)

این گونه پلنگ که از آن با نام پلنگچه هم یاد می گردد، ساکن جنگل های بارانی آمازون است. جثه این پلنگ چندان از گربه خانگی بزرگ تر نیست و حتی در نگاه اول ممکن است بسیار دلفریب و بامزه باشد. اما نباید فراموش کنید که این گربه سان خوش رنگ و لعاب می تواند در عین حال برای حفاظت از قلمرو و امنیت خود، به موجودی بسیار خطرناک تبدیل گردد.

اگرچه آنها هم مثل گربه های خانگی علاقه چندانی به آب و خیس شدن ندارند، ولی در عین حال شناگرانی ماهر هستند. یا این وجود بیشتر اوقات آنها را در خشکی مشاهده می کنید که در جستجوی شکارهایی همانند پستانداران کوچک و دوزیستان در گوشه و کنار جنگل پرسه می زنند. این جانور شب زی از دید خوبی در شب برخوردار بوده و دندان های تیزش فرصتی برای زنده ماندن در اختیار شکار قرار نمی دهند. این دندان های مرگبار به سرعت لاشه شکار را از هم دریده و جانور گوشت حاضر و آماده را می بلعد.

با توجه به جثه کوچک این گونه پلنگ، به نظر نمی رسد این جانور تهدید چندان بزرگی برای امنیت انسان ها باشد. در واقع به نظر می رسد آنها بیشتر از سوی ما در معرض تهدید قرار دارند. به علت شکار بی رویه پلنگ راه راه آمریکایی، این مخلوق زیبا این روزها به خاطر پوست خوش آب و رنگ و زیبایش در معرض خطر انقراض واقع شده است. هرچند خوشبختانه به لطف اقدامات احتیاطی و قوانین حفاظت از حیوانات، این گونه در بسیاری از زیستگاه های مرسوم خود تحت حمایت قرار گرفته و این روزها تا حدی از خطر جسته است.

به انتها این مطلب رسیدیم. اگر روزی شانس تجربه سافاری در آمازون را داشتید، کدام یک را برای دیدن از نزدیک انتخاب می کردید؟ کدام گونه خطرناک جنگل های آمازون بیش از بقیه توجه شما را به خود جلب کرد؟ نظرات خود را ما در میان بگذارید.

منبع: کجارو / ipfactly.com

به "خطرناکترین گونه های ساکن آمازون را بهتر بشناسید (قسمت دوم)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خطرناکترین گونه های ساکن آمازون را بهتر بشناسید (قسمت دوم)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید