روایت کارگردان فیلم کمیته از سختی های فراوری این مستند تاریخی

به گزارش سارا نوشت، تهران (پانا)- تهیه کننده مستند کمیته می گوید هیچ نهاد یا ارگانی حاضر به همکاری با عوامل این مستند نشده است و درنهایت مجبور شده اند به صورت میدانی و شفاهی به جمع آوری اطلاعات بپردازند.

روایت کارگردان فیلم کمیته از سختی های فراوری این مستند تاریخی

مستند سینمایی کمیته به کارگردانی عبدالحسین بدرلو با موضوع فعالیت های کمیته های انقلاب اسلامی برای اولین بار در چهاردهمین جشنواره سینماحقیقت رونمایی شد. کمیته انقلاب اسلامی یا کمیته های انقلاب اسلامی، اولین سازمان نظامی راه اندازی شده پس از وقوع انقلاب اسلامی در سال 1357 بود که در تاریخ 23 بهمن 1357 با پیغام امام خمینی (ره) تأسیس و در سال 1370 پس از تصویب قانون تشکیل نیروی انتظامی، منحل و با ادغام سازمان آن با شهربانی و ژاندارمری، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران تأسیس شد و سیر تحولی این سازمان از آغاز تا انتها در مجموعه مستند کمیته روایت می گردد.

کارگردانی این مستند توسط عبدالحسین بدرلو اجرا شده و تهیه نمایندگی آن را مصطفی فتاحی بر عهده داشته است.

مصطفی فتاحی تهیه نماینده مستند کمیته در گفت وگو با پانا گفت:در پروژه کمیته بین کارگردان و تهیه نماینده فاصله نبوده و عبدالحسین بدرلو کارگردان این مستند با ما همراه بود و در تمام جلساتمان حضور داشت. این مستند به واسطه پیچیدگی هایی که داشت به اتفاقاتی که در دهه 60 می افتاد می پرداخت به همین دلیل نهالی تاریخی بود که دیگر وجود خارجی نداشت و کار را سخت تر می کرد.

او ادامه داد:چند سالی بود که به ساخت این مستند فکر می کردم، باتوجه به اینکه چند عضو از خانواده بنده در کمیته بودند جذابیت این موضوع برایم چندبرابر شده بود حتی در محلی که عظیم شده بودم که بیشتر بچه ها پاسداران کمیته بودند. درنهایت ایده ساخت مستند کمیته به ذهن من رسید و آغاز به پژوهش درباره این موضوع کردم اما متاسفانه جایی وجود نداشت تا به عنوان رفرنس تاریخی به آن مراجعه کنم.

این تهیه نماینده با اشاره به مراحل تحقیق و پژوهش مستند کمیته مطرح نمود:برای انجام کارهای پژوهشی، فردی را به عنوان مسئول پژوهش در نظر گرفتیم اما منبعی نداشتیم. بنابراین با جاهایی که به نظر می رسید درباره کمیته اطلاعات دارند مانند مرکز پژوهش و اسناد ناجا و یکسری روزنامه ها و... ارتباط گرفتیم؛ به غیر از این منابع، دسترسی دیگری نداشتیم و مابقی افرادی بودند که در کمیته حضور داشتند و اطلاعات به شکل شفاهی دریافت شد اما در مجموع منبع پژوهشی کاملی که اطلاعات در اختیار ما قرار دهد وجود نداشت به همین دلیل زمان پژوهش خیلی طولانی شد؛ ما فکر می کردیم ظرف چند ماه کار پژوهش به اتمام می رسد اما این کار یک سال زمان برد و باید وارد مرحله فراوری می شدیم.

او اضافه کرد: ناجا اطلاعاتی در اختیار ما نگذاشت؛ 6 ماه رفتیم و آمدیم و در نهایت به نتیجه ای نرسیدیم. بعدها متوجه شدیم اطلاعاتی در دسترس آنها بوده است اما در اختیار ما قرار ندادند و ما خودمان از راه های دیگر به آن اطلاعات رسیدیم. مرکز اسناد هم اطلاعات زیادی نداشت که در اختیار ما قرار دهد بنابراین آغاز کردیم به دریافت اطلاعات میدانی از اشخاص مختلف.

عبدالحسین بدرلو کارگردان مستند کمیته نیز توضیح داد: باتوجه به اینکه ما به پژوهش جانداری از تمامی زوایای کمیته رسیده بودیم اگر تمام اطلاعات را به فیلم تبدیل می کردیم چند ساعتی می شد درباره این موضوع فیلم ساخت، به همین دلیل یک سناریو در نظر گرفتیم و فقط به همان موضوع پرداختیم. سعی کردیم بدون اینکه نگاهمان به این موضوع بی طرف باشد داستان را روایت کنیم.

این کارگردان در ادامه درباره نظر افرادی که این مستند را دیده بودند مطرح نمود: از طیف دوستانی که این مستند را دیدند، تجمیع گفتگوی تمام آن ها این نکته بود که مگر کمیته همچین کارهایی نموده است؟ برای همه سوال بود و تعجب می کردند. همه فکر می کردند کمیته گروه خشنی بوده که به زن ها گیر می داده و خوشبختانه جمع شده است. دیگر مسائل نیز پشت پرده و ناگفتنی بود، مانند یگان هوایی، قصه جمع آوری موارد مخدر در سطح کشور، اتفاقاتی بود که تا امروز شنیده نشده بود، اتفاقات پشت پرده دیگری به جز بحث ادغام چندان در کمیته مطرح نیست، تمام این مسائل در مستند آمده است و درباره آن روشنگری شده است.

او با اشاره به مهم ترین دستاوردی که از ساخت مستند کمیته می خواهد گفت: قطعا فرای از جایزه دریافت و در جشنواره حضور داشتن ماحصل هرکاری این است که مردم فیلم را ببینند و با آن ارتباط برقرار نمایند بنابراین غایت علاقه و انتظار من این است که مردم این مستند را ببینند و نگاهشان را درباره کمیته موضوع اصلاح نمایند.

این کارگردان در انتها سخنانش با اشاره به اتفاقات تلخی که هنگام ساخت این مستند اتفاق افتاده است شرح داد: ازجمله اتفاقات بدی که در حین جمع آوری اطلاعات برای ما افتاد این بود؛ زمانی که برای دریافت مصاحبه سراغ کسانی که در کمیته کار می کردند می رفتیم بیشترا می گفتند که هرگز در این سازمان نبوده اند. تلفن را روی ما قطع می کردند یا اگر با آنها قرار می گذاشتیم که به منزلشان برویم تا با ما مصاحبه نمایند در را به رویمان باز نمی کردند و کل تیم مجبور می شدند برگردند. اما اکنون همان اتفاقات تلخ برایمان شیرین شده است.

منبع: خبرگزاری پانا

به "روایت کارگردان فیلم کمیته از سختی های فراوری این مستند تاریخی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روایت کارگردان فیلم کمیته از سختی های فراوری این مستند تاریخی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید